Selecteer een pagina

ratten

Direct op zoek naar een ongediertebestrijder? Vul hieronder de 4 cijfers van uw postcode in en Bel Direct!

Ratten

Ratten vinden veel mensen vies, maar zijn ratten eigenlijk wel vies? Wij zullen hier alle informatie over verstrekken zodat we weten wat voor dieren ratten nu echt zijn en of we echt zo bang voor ze moeten zijn. Ratten zijn uiteraard knaagdieren en behoren net als muizen tot de grootste dierenfamilie Murdae. De bruine rat die wij kennen is het meest succesvolle zoogdier over de gehele wereld, als je kijkt naar verspreidingsgebied in ieder geval.

Uiterlijke kenmerken

Wat opvalt aan de bruine rat is dat het een groot knaagdier is wat wel 20 tot 30cm lang kan worden, hier komt dan nog een staart bij die ook al tussen de 15 en 23cm lang is. De staart is altijd korten dan het lichaam, wat de bruine rat onderscheidt van de zwarte rat. Ook wegen ze gemiddeld tussen de 150 en 520 gram, wat dus niet niks is. Hun kop heeft een spitse snuit en lange snorharen en van die typerende kleine kraaloogjes. Net als muizen hebben de voorpoten 4 tenen en de achterpoten 5. De vacht van de bruine rat is bruingrijs terwijl zijn buik lichtgrijs tot wit is. De rat is niet erg dun, maar heeft een gespierd lichaam, wat het een behendig dier maakt.

Leefwijze

Ratten graven een eigen hol, in de buurt van een voedselbron. Hij doet dit bijvoorbeeld onder een boomwortel maar ook onder vloeren en tussen de muren van mensenwoningen. Ratten jagen hun voedsel in relatief grote gebieden, zo kunnen ze een territorium hebben van enkele vierkante kilometers. En zoals de meeste knaagdieren jagen ratten vooral s’ nachts, tenzij er veel roofdieren actief zijn.

Ratten eten eigenlijk alles wel wat ze vinden, en ze zijn vooral opzoek naar voedsel dat vol zit met eiwitten en zetmeel. Voeding als graan, zaden, larven, vogeleieren en zelfs jonge zoogdieren zijn ideaal voor de rat. Wanneer een tekort is aan voedsel zullen ratten ook zeep of kaarsen eten, en gaan ze zelfs over of kannibalisme.

Voortplanting

Ratten kunnen zich het hele jaar door voortplanten, en per nestje zijn er tussen de 1 en 20 jongeren, waarbij het meestal tussen de 7 en 12 jongen zijn. Bovendien kan een vrouwtje elke 4 tot 6 weken een nestje krijgen. Ratten dragen tussen de 18 en 24 dagen, als de ratten geboren worden zijn ze roze, kaal, blind en doof. Na ongeveer twee weken kunnen de ratten zien en horen, en zullen ze hun nest gaan verkennen. Ratten zijn al na 6 weken geslachtsrijpen, en kunnen zelfs in het wild wel drie jaar oud worden.

Verspreiding en leefgebied

Zoals al genoemd werd is de bruine rat het meest succesvolle zoogdier, hij kwam dan ook eerst alleen voor in de steppegebieden van Oost-Azië. Hierna is het rond de middeleeuwen naar Europa verspreid, en vanuit hier via de scheepvaart naar alle andere contineten. Ratten zal je niet vinden in subtropische regionen of te koude streken, maar verder komen ze overal voor.

Natuurlijke vijanden

Zelfs het meest succesvolle knaagdier heeft enkele natuurlijke vijanden, zo zijn er de marterachtigen, uilen en katten. Toch zijn er ook genoeg bruine ratten die katten en de kleinere roofdieren weten weg te jagen. Over het algemeen heeft de bruine rat niet veel te vrezen

Bestrijding

Doordat de bruine rat zo succesvol is hebben wij mensen er nog weleens last van. In veel ontwikkelingslanden brengt de rat namelijk nog steeds erg veel ziektes over. Er zijn daarom wel manieren om ratten te bestrijden. Zo heb je bijvoorbeeld het rattengif om rattenplagen weg te werken. Wanneer jij ratten bij jouw huis uit de buurt wilt houden dan is het belangrijk dat je geen rondslingerend afval wilt hebben, over het algemeen zullen ratten niet bij mensen thuis gaan wonen.